Galatasaray Başkanlık Seçimi İptal mi Olacak?

Galatasaray Başkanlık Seçimi İptal mi Olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Galatasaray’da Nisan ayının sonunda yapılması beklenen seçim kararının sekteye uğrayabileceği konuşuluyor. Futbol kulüplerinin yapmış olduğu mali genel kurulları, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Dernekler Masası ile yakın takibe alınıyor. Galatasaray’a atanan müfettişler 2018 yılından beri yapılan kurullar hakkında kritik hataları bularak Galatasaray seçiminin iptal olabileceğine dair sinyaller verdi.

 

Bu gelişmeler üzerine İstanbul Valiliği, Galatasaray Spor Kulübünün aldığı seçim kararının iptal edilmesi yönünde harekete geçerek Galatasaray’ın ibra ile ilgili tüm maddelerin iptaline yönelik Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Bu gelişmeler neticesinde kamuoyunda bir karışıklık oluştu ve Galatasaray seçimlerinin iptal olup olmayacağı konusunda bir bilgi karmaşası meydana geldi.

 

Bilindiği gibi Mart ayının son hafta sonunda Galatasaray Lisesi’nde klasikleşen Mali Kongrede idari yönden ibra edilmeyen Burak Elmas ve ekip arkadaşlarının yönetimi, bu karardan sonra güven tazelemek adına yeniden seçim kararı almış ve seçim çalışmalarına başlamıştı.

 

Valilik Mart ayının sonundaki olağan mali genel kurulda usulsüzlük tespit ettiğini açıkladı. Valilik, ilgisi bulunan diğer kişilerin maddi ve manevi zarara uğramasının önlenmesi amacıyla mali genel kuruldaki usulsüzlüğü Asliye Hukuk Mahkemesine götürdü.

 

Peki Valilik ve İçişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa tespit ettiği bu usulsüzlük tam olarak ne? Türkiye’de bulunan her futbol kulübü hala bir dernek teşkilatlanması olarak görevlerini sürdürüyor. Bu durum TBMM’de görüşülecek olan Spor Kulüpleri Yasası’nın Genel Kurula gelmesine kadar böyle devam edecek. Bu durum devam ettiği müddetçe bu kurulların ve toplantıların usule uygun olup olmadığı konusunda yetkili mercii Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü. Kontrol yetkisinin yasal dayanağı ise dernekler kanunu ve dernekler yönetmeliğinde geçmekte. Kulüplerin uyması gereken birçok prosedür var. Bunlardan bazıları şöyle; tutulması gereken defter ve belgelerin hukuken doğru tutulup tutulmadığı. Tutulan mali defterlerin içerisinde hesap hatalarının olup olmadığı, genel kurul toplantılarında üyelerin toplantılara doğru tebligat usulleri ile ve üyelerin genel kurula kanunen belirlenmiş süreler içerisinde çağrılıp çağrılmadığına dikkatle bakılıyor. Genel kurul toplantılarının dernekler kanununa ve kulüp tüzüğüne aykırı olup olmadığı da inceleme konularının başında geliyor. Bu durumlarda oluşan aykırılık tespiti halinde Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü, bu durumdan sorumlu kişilere ve yöneticilere para cezası kesme yetkisine sahiptir.

Galatasaray camiasını da teyakkuza geçiren kısım burada başlıyor. Bakanlık müfettişlerinin seçim iptalini istemeyeceğini, sadece yapılmış olan genel kurulun usulsüz olduğu kanısına vardıklarında ilgili taraflara para cezası verilmesi yönünde karar alacağını düşünen Galatasaray Camiası, eğer kurulun iptal edilmesi planının varsa bakanlık müfettişleri tarafından değil ancak ve ancak Asliye Hukuk Mahkemesinin vereceği bir kararla bunun mümkün olabileceğini söylüyor.

 

Bu duruma yasal dayanak olarak ise Dernekler Kanunu ve Medeni Kanunun ilgili maddelerini gösteriyorlar. Bu maddelerde derneklerin genel kurul kararlarının iptali için ilgili ve toplantıya katılan Galatasaray Kulübü üyelerinin 1 ay içerisinde, hazır olarak kurula katılmamış olan Galatasaray Kulübü üyelerin ise usulsüzlüğe karşı öğrenme tarihlerinden itibaren 3 ay içinde Asliye Hukuk Mahkemelerine genel kurul davasının iptali yönünde dava açabilirler. Kanun maddelerinden de anlaşıldığı üzere Bakanlık müfettişleri sadece gördüğü ve tespit edilen hatalar için idari para cezası verebilir. Seçim kararlarının iptali kararı müfettişlerce alınması halinde hukuken yetkisizlik doğacağı kanunda açıkça belirtiliyor.

 

Bu gelişmeler üzerine Başkan Burak Elmas, dava açılan genel kurul toplantısı hakkında tüm gerekli bilgilerin Kurul üyeleri ile paylaşıldığını söyledi. Galatasaray Spor Kulübünün alacağı tavır ve adımların neler olacağını üyeleriyle kapsamlı bir şekilde paylaştığını söyledi. Galatasaray Spor Kulübünün kendi hak ve sorumluluğunu kamuoyu önünde şeffaf ve güvenilir bir şekilde savunacağını ve seçim sürecinin tüm şeffaflığı ile sürdüreceğini söyledi. Açılan davaya rağmen alınan bir karar olmadığından ötürü Mart ayının sonundaki Genel Kurul kararlarının hala geçerli olduğunu ve Galatasaray’ın başkanını planlandığı gibi 30 Nisan’da seçeceği bir Genel Kurulun toplanacağını aktardı.

 

Konuşmasının sonunda, yapılacak başkan seçiminde adaylığını koymuş olan diğer Galatasaray Başkan adaylarına başarılar diledi. Seçim sürecinin kesintisiz süreceğini ve alınan bir mahkeme kararının olmadığını hatırlattı. Alınacak bir kararın seçim gününe kadar gelmesi halinde başka bir yol çizileceği ve savunma yapılacağını de aktardı.

Galatasaray Başkanlık Seçimi İptal mi Olacak?

Giriş Yap

İddaa Tahmin Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!